Meet the Chef!

Ruben Goedewaagen

Op 1 juni opent LUZT haar deuren in hartje Eindhoven. Chef-kok Ruben geeft ons een kijkje in de keuken en vertelt ons wat LUZT zo bijzonder maakt. Hoe komt hij daar terecht? Wat is het geheim achter zijn gerechten? En is hij thuis ook zo fanatiek aan het koken? Je leest het allemaal in dit artikel.

 

 

Elke chef-kok begint ergens. Hoe heb jij ontdekt dat koken jouw passie is?

‘Toen ik 15 was, ben ik in de afwas gaan werken bij een lokaal restaurant. Ik vond het daar altijd heel gezellig. Op den duur mocht ik wat simpele klusjes overnemen en ben ik langzaam de keuken ingerold. Ik heb als bijbaan altijd in de keuken gestaan, maar toen ik na de middelbare school voor een studie moest kiezen dacht ik: ‘ik word écht geen kok.’

‘Een beetje een verrassing hè? Dat komt omdat ik toen ik jong was een moeilijke eter was. Mijn smaakpalet was nog niet ontwikkeld en dat was voor mij ook de reden om te denken: ‘Kok ga ik gewoon niet worden.’ Zoals zoveel studenten was het ook voor mij een uitdaging om een studie te zoeken die ik écht leuk vond. Omdat ik wel altijd met plezier naar mijn werk ben gegaan, heb ik mezelf op het laatste moment in het diepe gegooid en me ingeschreven bij de koksopleiding. Deze heb ik na drie jaar met vlag en wimpel afgerond.’

 

Hoe ben je bij LUZT terechtgekomen?

‘Nadat ik de koksopleiding had afgerond, had ik zoiets van: nu begint het pas.’ Ik heb bij veel restaurants gewerkt en ben uiteindelijk ZZP’er geworden. Ik ben altijd doorgegaan met ontdekken, leren en proeven en ik geloof ook dat ik veel ervaring heb opgedaan tijdens mijn werk als ZZP’er. Na een paar jaar dacht ik: ‘Nu is het tijd voor dé uitdaging.’

‘Doordat ik allerlei keukens vanbinnen heb gezien, had ik zelf ook een goed beeld van hoe mijn eigen keuken eruit moest zien. Ik zei altijd tegen mezelf: ‘Als ik een eigen restaurant zou hebben, weet ik precies hoe ik het aan zou pakken.’ Die uitdaging diende zich uiteindelijk aan toen ze mij vroegen om LUZT mee op te starten.’

 

LUZT tilt alledaagse gerechten naar een hoger niveau. Kun je hier een voorbeeld van geven?

‘Carpaccio, iedereen houdt van carpaccio! De gemiddelde kok wil geen carpaccio op de kaart, gewoon omdat het te standaard is. Ik heb ervoor gekozen om de carpaccio van wagyurund te snijden. Dit is een Japans runderras. Door een bepaald dieet is het vet namelijk mooi door het vlees gemarmerd.’

‘Een ander voorbeeld is gekarameliseerde witte chocola. Dit is een smaak die alles behalve gebruikelijk is, omdat er een complexe techniek nodig is om deze smaak te bereiken. Bij LUZT maken we tijd om te experimenteren met de structuur en smaak van ingrediënten, zodat we echt iets speciaals op tafel kunnen zetten.’

 

Zit er een geheim achter al deze bijzondere gerechten?

‘Overal zit natuurlijk aandacht, liefde en passie in. Ik probeer ieder gerecht een wauw-factor te geven, daarvoor speel ik vaak met structuren. Op deze manier probeer elke gast kennis te laten maken met een nieuwe beleving.

 

Wat is het mooiste product in de keuken om mee te werken?

‘Ligt eraan hoe je het bekijkt. Voor mij is het mooiste product in de keuken het product waarvan ik weet dat er liefde, tijd en aandacht in zit. Aan mij is het dan de eer om dit perfect te bereiden, zodat ik de ervaring door kan geven. Het verhaal rondom de producten geeft mij vaak ook de inspiratie om beter te koken.’

 


Luzt je iets niet?

‘Ik luzt vrijwel alles, maar ik heb wel voorkeuren. Ik weet van mezelf heel goed wat ik wel of niet lekker vind. Als ik toch iets op moet noemen: broccoli. Ik houd niet van de geur en jeugdsentiment is ook zeker een factor. Als ik met broccoli aan het koken ben, proef ik het natuurlijk wel hoor.’

 

Wat kook je in je vrije tijd?

‘Thuis ben ik veel aan het experimenteren. Ik zit niet stil en ben altijd bezig met het uitwerken en verfijnen van technieken. Daarnaast ben ik heel fanatiek op de barbecue. Er liggen regelmatig spareribs, shortribs of biefstukjes op de grill. Misschien leuk om te weten: tijdens de film of een spelletje bak ik regelmatig een biefstukje als snack.‘

 

Dankjewel Ruben! Wat zou je willen zeggen tegen de lezers?

‘Ik nodig jullie graag uit om te laten zien wat ik te bieden heb. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met mijn gerechten. Elke beleving is anders en ik hoor graag hoe jullie dit ervaren hebben!’

 

Gastrobar LUZT opent haar deuren op 1 juni! Chef-kok Ruben staat samen met de rest van ons team klaar om jou een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Houd onze socials in de gaten voor de laatste updates!

 

 

 

 

Markt 19, 5611 EC Eindhoven

 +31 (0)40 845 49 63

horeca@luzt.nl